Е. К.
661 Articles46 Comments

професор по француски јазик и книжевност Најздрава навика: планинарење и здрава исхрана Во слободно време: алтернативен туризам, филм, фотографија. Најмногу сакам да јадам: чоколадо. Дестинација: Алпи Верувам во: карма и позитивни луѓе.

Безалкохолни коктели

Многу од безалкохолните коктели се копии на познатите алкохолни варијанти, а некои се оригинални рецепти. Дури и ако не консумирате алкохол, можете да уживате во коктелите, и тоа не во бар или рестора…

1 Април

1 април се обележува веќе со векови, но неговото потекло е нејасно. Според една теорија, тој датум е врзан со усвојување на Грегоријанскиот календар, кога изразот априлска луда се препишувала на оние …

Суши

Сушито кај нас е малку невообичаено и нетрадиционално јадење, меѓутоа во Јапонија тоа се консумира секојдневно. Претставува јадење кое се подготвува со ориз, сирова (или димена) риба, морски плодови, …

ХПВ

ХПВ (HPV – Human Papiloma virus) е најпознатиот вирус после ХИВ, пренослив по сексуален пат. Ги напаѓа кожата и слузокожата на различни делови од телото, и кај мажите и кај жените. ХПВ има околу…

Жолтица

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Вирусниот хепатит А или жолтица е акутно заразно заболување со ретки ко…