Е. К.
661 Articles46 Comments

професор по француски јазик и книжевност Најздрава навика: планинарење и здрава исхрана Во слободно време: алтернативен туризам, филм, фотографија. Најмногу сакам да јадам: чоколадо. Дестинација: Алпи Верувам во: карма и позитивни луѓе.

Дијабетес

Дијабетес (шеќерна болест) се дели на два типа: Тип 1 – кој настанува како недостаток на инсулин – хормон кој го лачат клетките од панкреасот и кој е неопходен за нормален внес на глукозата во клеткит…

Салмонела

Салмонелоза е инфекција со бактеријата салмонела. Луѓето инфицирани со салмонела, развиваат дијареа, повраќање, треска и абдоминални болки во период од 12-72 часа. Болеста трае од 4-7 дена, поретко со…

Грип

Инфлуенца (грип) е болест на дишните патишта предизвикана од вирусот на грип. Грипот се појавува задолжителтно во зимските месеци, како помала или поголема епидемија, па затоа се нарекува и сезонски г…

Сида

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Дваесеттиот век ќе остане запаметен  по сидата, едно од најтешките забо…

Есенска нега на кожата

Есента е време кога вашиот летен тен згаснува. Во текот на летото, кожата е изложена на агресивни елементи, како што се сонцето, песок, водата итн. кои можат да ја оштетат.Затоа превземете навремени м…