Фосфорот е значаен исто колку и калциумот

Фосфорот е значаен исто колку и калциумот

read more
Со морков против афлатоксини

Со морков против афлатоксини

Морков – златен рудник на хранливи материи или “суперхрана”, се најчестите епитети за омиленото јадење на Душко Долгоушко. Ова растение, ...
read more
Мандарини – совршено овошје за зимските денови

Мандарини – совршено овошје за зимските денови

Мандарината (Citrus tangerine) е билка која припаѓа на фамилијата Rutaceae, од родот агруми. Претставува зимзелено дрво со широки листови, а плод сличен на...
read more
Медицински печурки – реиши, шитаке, маитаке

Медицински печурки – реиши, шитаке, маитаке

Денес во светот се познати околу 140 000 видови на печурки, од кои најкористени во алтернативната медицина се реиши, шитаке и маитаке, наречени ме...
read more
Алги – исклучителен морски зеленчук

Алги – исклучителен морски зеленчук

Алгите се подводни морски треви, кои многумина ги нарекуваат морски зеленчук. Сите што ги пробале се согласуваат дека имаат единствен вкус. Вк...
read more