М.А.
1434 Articles11 Comments

професор по српски јазик и книжевност Најздрава навика: пливање Во слободно време: аматерско компонирање, режија и монтажа Најмногу сакам да јадам: лазањи Дестинација: Јапонија Верувам во: вистина

Како настанал бидермаерот?

Бидермаерот за прв пат се спомнува  уште во 400-та година. Тогаш девојките носеле венчиња од цвеќиња и треви на главата, за кои се верувало дека имаат магиска моќ. Во Рим, носеле жолти превези поради …

Гравиола – растение кое лекува рак

Гравиола (Annona muricata) е зимзелено растение со потекло од Централна и Јужна Америка. Денес расте во Мексико, на Карибите, Колумбија, Перу и Венецуела, а може да се најде и во некои делови на Африк…

Панчакарма – подмладување на телото

Панчакарма е ајурведска програма за чистење и подмладување на телото. Потекнува од зборот панча, што значи пет, и карма што значи делување. Оригиналниот процес на чистење се состоел од пет постапки ко…

Зеолит – природен лековит минерал

Зеолит е природен минерал, формиран со мешање на лава со алкални подземни води. Неговите кристали содржат микроелементи како натриум, калциум, калиум и магнезиум. Како помошно средство за лекување се …

Мафини

Состојки: 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша јогурт ½ чаша масло 2 чаши брашно 1 прашок за печиво 1 ванилин шеќер 80 г чоколадо за готвење Подготовка: Време на подготовка: 40 минути Чоколадото сечкајте го на…