В. С.
24 Articles0 Comments

магистер по фармација Најздрава навика: возење велосипед Во слободно време: свирам гитара и слушам музика Најмногу сакам да јадам: добро подготвена храна Дестинација: Хрватска Верувам во: пријателство и добра забава

Ајдучка трева – лек за многу болести

Ајдучка трева или столисник, претставува лековита билка,која расте како самоник покрај патишта и на ливади и пасишта. Цвета преку целото лето и тогаш се бере. Ботаничкото име Аchilea millefolium го до…

Валеријана – народен лек против болки, нервоза и напнатост

Валеријана (Valeriana Officinalis) или маче трева, претставува повеќегодишно тревесто растение, кое вирее како самоник по ливади или планини. Нејзиното име потекнува од латинскиот збор valere што знач…

Здрава комбинација на храната на John Hay

Според диетата на др. John Hay, правилна комбинација на храната е основата на здравиот начин на прехрана, која може да помогне во лечењето на заболувањата на кардиоваскуларниот систем. Самата диета се…

Бананата е помош при многу болести

Банана (Musaceae) е тропска билка која се состои од плодови кои се јадат и кои не се јадат, и се користат во исхраната на луѓето и животните. Претставува четврта билка во светот според употребата, пос…

Третман на уринарни инфекции со увин чај

Кај народот познат како увин чај, или чај од лист од мечкино грозје (Arctostaphylos uva ursi), се употребува како лек за третман на уринарни инфекции. Иако не е познат механизмот на неговото делување,…