В. С.
24 Articles0 Comments

магистер по фармација Најздрава навика: возење велосипед Во слободно време: свирам гитара и слушам музика Најмногу сакам да јадам: добро подготвена храна Дестинација: Хрватска Верувам во: пријателство и добра забава

Синап

Првиот напишан запис за синапот потекнува од пред 5000 години, а се спомнува во Новиот завет во кој царството небесно се споредува со семките од синапот. Исто така, овој зачин го користеле и Грците и …

Витамин П

Витамин П претставува група на соединенија на билни гликозиди, флавони и флавоноиди и тоа: троксерутин (витамин П4), рутин (застапен во хељдата), хесперидин, ериодиктин (портиокал и лимон), тангеретин…

Инфективна мононуклеоза – болест на бакнежот

Инфективната мононуклеоза во 90% од случаите е предизвикана од Епстеин-Бар вирусот, а во останатите 10% е предизвикана од цитомегаловирусот. Антивирусна терапија не постои, а антибиотици се применуваа…

Витамин Б17 во борба против рак

Витамин Б17 познат како лаетрил или амигдалин, е природна супстанца која што се наоѓа во многу намирници. За прв пат бил откриен во 1830 година, во горчливиот бадем, а Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 199…