Крвен притисок – прв дел

Крвта се пренесува од срцето до сите клетки и ткива во нашето тело преку крвни садови наречени артерии. Притисокот кој го врши крвта на ѕидовите на ар…

Рак на дојка

Ракот на дојка претставува тумор кој не покажува некои рани симптоми. Болките се јавуваат кај 10% од жените во раниот стадиум. Како прв симптом најчес…

ХПВ

ХПВ (HPV – Human Papiloma virus) е најпознатиот вирус после ХИВ, пренослив по сексуален пат. Ги напаѓа кожата и слузокожата на различни делови о…

Жолтица

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Вирусниот хепатит А и…

Дијабетес

Дијабетес (шеќерна болест) се дели на два типа: Тип 1 – кој настанува како недостаток на инсулин – хормон кој го лачат клетките од панкреасот и кој е …