Епидемиологија и патогенеза на атопискиот дерматитис

 Атопискиот дерматитис (АД) е хронично, рецидивирачко, воспалително заболување на кожата, пратено со јадеж и типична клиничка слика, зависно од возраста на болниот од АД. Овој ентитет често е асоциран…

Емоционално прејадување

Емоционално прејадување е општо позната состојба за која знаат речиси сите луѓе, но ретко отворено се зборува за овој проблем. Емоционално прејадување е еден од најчестите проблеми во исхраната. Често…

Генерализирано анксиозно растројство

Појавата на  Генерализирано Анксиозно Растројство (ГАР) е можна без видлива  причина, но  понекогаш  се поврзува и со некој значаен стресен животен настан. Обично е во прашање хроничен стрес, кој ги п…

Ботулизам

Ботулизам е болест што ја предизвикува бактерија позната како „Clostridium botulinum“, грам позитивна бактерија која се размножува во анаеробни услови. Бацилот и неговиот егзотоксин се уништуваат на т…

Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е стапчеста грам-негативна микроаерофилна бактерија која живее во различни делови на желудникот и дванаесетпалечното црево. Предизвикува воспаление, кое е чес…

ноември 2017
ПВСTПСС
« Апр  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Архиви