Бананата е помош при многу болести

Банана (Musaceae) е тропска билка која се состои од плодови кои се јадат и кои не се јадат, и се користат во исхраната на луѓето и животните. Претстав…

Рен – домашна аптека

Веќе споменавме зошто е толку корисно ренот да се вклучи во исхраната. Освен што може да се користи како додаток на јадењата и како салата, може да се…

Рен – чистач на организмот

Исхрана богата со рен е особено корисна за дијабетичари, но и за оние кои постојано ги мачи чувството на замор или имаат забавен метаболизам. Ренот пр…

Урми за силно и здраво тело

Урми (Phoenix dactylifera) претставуваат слатко овошје кое во изгледот се слични на маслинките (имаат плод и семка). Растат собрани во гроздови, на па…

Цвекло – дневна доза здравје

Според ајурведата, цвеклото има својства на затоплување, поради што е идеална храна за време на студените зимски месеци. Овој зеленчук е познат повеќе…