Жолтица

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Вирусниот хепатит А и…

Дијабетес

Дијабетес (шеќерна болест) се дели на два типа: Тип 1 – кој настанува како недостаток на инсулин – хормон кој го лачат клетките од панкреасот и кој е …

Салмонела

Салмонелоза е инфекција со бактеријата салмонела. Луѓето инфицирани со салмонела, развиваат дијареа, повраќање, треска и абдоминални болки во период о…

Грип

Инфлуенца (грип) е болест на дишните патишта предизвикана од вирусот на грип. Грипот се појавува задолжителтно во зимските месеци, како помала или пог…

Сида

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Дваесеттиот век ќе ос…