Фосфорот е значаен исто колку и калциумот

Фосфорот е значаен исто колку и калциумот

read more
Витамин Б5

Витамин Б5

Пантотенската киселина или витамин Б5, исто така припаѓа во групата на Б витамините. При нормална прехрана кај човекот не е позната појава на х...
read more
Витамин Б12

Витамин Б12

read more
Витамин Б9

Витамин Б9

ВИТАМИН Б9 (фолна киселина) Фолната киселина позната и како витамин Б9 и има улога во синтезата на ДНА и конверзијата на некои аминокиселини, за...
read more
Витамин Б7

Витамин Б7

Витаминот Б7 (биотин, витамин Х) учествува во метаболизмот на јаглехидратите, мастите и протеините. Важен е за нормален раст и развој на епидер...
read more