Вркута за женски болести

Вркута (лат. Alchemilla vulgaris.), позната и како бисерок, моминска наметка. Името и’ потекнува од арапскиот збор alkemelych, алхемичар, а го д…

Фукус алга – океанската кралица

Фукус алгата потекнува од ладните подрачја на Тихиот и Атланскиот Океан. Постојат неколку виодви на фукус алги од семејството Fucuceae: Fucus serratus…

Сè што не сте знаеле за ловорот

Ловорот (лат. Laurus nobilis) потекнува од западна Азија, од каде што е проширен до Медитеранот. Во античките времиња се сметал за свето дрво на богот…

Бела имела – чудотворно растение

Бела имела (лат. Viscum album) е растение за кое зборувале нордиските и келтските легенди, а и’ припишувале божествени карактеристики, како маже…