Дијабетес

Дијабетес (шеќерна болест) се дели на два типа: Тип 1 – кој настанува како недостаток на инсулин – хормон кој го лачат клетките од панкреасот и кој е неопходен за нормален внес на глукозата во клеткит…

Салмонела

Салмонелоза е инфекција со бактеријата салмонела. Луѓето инфицирани со салмонела, развиваат дијареа, повраќање, треска и абдоминални болки во период од 12-72 часа. Болеста трае од 4-7 дена, поретко со…

Месечен хороскоп за јануари 2013

Овен (21.03.-21.04.) Работа: Помеѓу 5. и 10. јануари започнува активниот период. Ќе бидете во дилема во однос со работата со Бикови, Ракови, Јарци и Шкорпии. Што се однесува до финансиската состојба, …

Грип

Инфлуенца (грип) е болест на дишните патишта предизвикана од вирусот на грип. Грипот се појавува задолжителтно во зимските месеци, како помала или поголема епидемија, па затоа се нарекува и сезонски г…

Сида

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Дваесеттиот век ќе остане запаметен  по сидата, едно од најтешките забо…