Саке – јапонско вино од ориз

Саке е алкохолен пијалок од јапонско потекло, направен од ферментиран ориз. Исто така го нарекуваат вино од ориз, иако во процесот на подготовка наликува на пиво. Разликата е во употребата на ориз нам…

Како да ја спречите хипогликемијата?

Поимот хипогликемија е познат на многумина. Но и покрај многуте совети или прочитани информации, луѓето во 21 век живеат брз начин на живот, проследен со обврски, нередовна и нездрава исхрана и многу …

Колоректален карцином

Колоректален карцином претставува карцином на дебелото црево или уште се нарекува карцином на колон и/или ректум. Секоја година околу 1 милион луѓе во светот се соочуваат со ова малигно заболување. Ко…

Дејзи – коктел за дами

За подготовка на коктел дејзи потребни ви се следните состојки: 1 мл Сок од лимон или портокал 1 мл меласа 2 мл Алкохол (џин, рум, коњак, виски, водка или текила) Минерална вода Мраз Подготовка: Сите …

Алкохолизам – социјално медицинска болест

Алкохолизам е една од најпознатите зависности. Се класифицира како социјално медицинска болест. Социјална е поради нарушување на однесување и функционирање во заедницата, а медицинска поради оштетувањ…