Бакар – претставник на микроелементите

Бакар е претставникот на микроелементите, што би значело дека на човековото тело му се неопходни многу мали количини од овој минерал за да може истото да функционира нормално. Без разлика на количинат…

Хипотироидизам

Хипотироидизам претставува пореметување на метаболизмот како резултат на намалено лачење на тироидни хормони во крвта. Ретко вредностите на тријодтиронин и тироксин се во нормална граница, дури и пока…

Автоимуни болести

Автоимуни болести се системски, хронични болести кои го напаѓаат буквално целото тело. Истите се случуваат како резултат на имунолошкиот систем врз организмот на човекот, при што имунолошкиот систем з…