Јабутикаба – чудо од природата

Јабутикаба (лат. Plinia Cauliflora) е едно од најчудните овошја во светот чија најголема распространетост е во Бразил. Тоа е посебен вид на грозје, кој расте на дрво, со плодови со големина до 4 см, к…

Круша – дар од боговите

Круша (лат. Pyrus ) е едно од најслатките овошја за кои некогаш се верувало дека се дар од боговите. Растат на дрво, со карактеристични жолти и зелени бои, кои варираат од видот за кој станува збор. Д…

Смил – тајната на вечната младост

Според Одисејата на Хомер, Одисеј ја запознал божествено убававата Наусикаја на нејзиниот остров, а тајната на нејзината убавина била во маслото од цветот кој никогаш не можел да овене. Иако се работи…

Пимет – сенаменски зачин

Пиметот (лат. Pimenta dioica) се одгледува во Мексико и Индија, но, најдобриот пимет доаѓа од Јамајка. Поради тоа е познат и како “бибер од Јамајка“. Има пријатен мирис што потсетува на цимет, каранфи…

Ѓаволска канџа – против болки и настинки

Ѓаволска канџа (Harpagophytum procumbens) е растение кое потекнува од Јужна Африка. Името го добива поради своја специфична форма која потсетува на канџа. Африканските племиња веќе 1000 години ја кори…