Еколoшки домови за поголема практичност

Кога станува збор за употребата на еколошки материјали за да се изградат нашите сопствени живеалишта, светските трендови овој пат во архитектурата се насочуваат кон градење на одржливи домови. Еколошк…

Загреб – спој на минатото и иднината

Потрагата по дестинација од соништата сепак не мора да значи дека ќе ја најдеме токму на другиот крај на светот. Овој пат, за промена, ви нудиме нешто поблиску до нас, а сепак квалитетно и европско, к…

Баухаус стилот во денешните градби

Терминот “баухаус“ денес се користи за опишување на нешто необично и ново, дела на архитектурата инспирирани од државното училиште за архитектура “Баухаус“ кое постоело од 1913 до 1933 во Германија. Д…

Москва и златниот прстен – времеплов низ историјата на стара Русија

За љубителите на старата руска култура и архитектура, златниот прстен е нешто што не смеете да го пропуштите. Овие волшебни градови северно од Москва, ги чуваат прекрасните спомени за старата Русија, …

Андалузија – маварско наследство на југот на Европа

Регион во Шпанија, полн со страсти и стара култура, плодно земјиште, снежни планини, мирис на кожа и ритам на кастањети и фламенко. Секако, Андалузија. – или “земја на светлоста“. Во овој регион…