Кус-кус: вкусот на Северна Африка

Кус-кус е традиционално берберско јадење што се состои од пченични гранули, кои можат да бидат ситни, средни или крупни, а се готви на пареа. Кус-кусот е една од главните состојки на кујните на северн…

Кивано – африканска рогата диња

Кивано, лат. Cucumis metuliferus или африканска рогата диња, потекнува од Африка, поточно од Зимбабве. Ова растение стана популарно надвор од Африка по 1930 година, кога успешно почна да се одгледува …

Што е Ебола?

Ебола вирусот за прв пат се појавува во 1976 година во Судан и Конго. Името го добива според случајот во село во близина на реката Ебола. За моменталната ситуација во западна Африка се вели дека ова е…

Црвен чај – чудото од Африка

Роибос или црвен чај, наречен и „чудото на мајката“ е познат веќе 300 години во Јужна Африка. Исто така се нарекува „африкански црвен чај“. Славата ја стекнал благодарение на корисните ефекти врз орга…

Вуду магија – вистината зад фикцијата

За вуду магијата сме читале многу пати. Но која е вистината зад фикцијата на оваа древна магиска пракса од Африка? Вуду или вудон е збир на магиски верувања и пракси кои се користат во некои делови на…