Кивано – африканска рогата диња

Кивано, лат. Cucumis metuliferus или африканска рогата диња, потекнува од Африка, поточно од Зимбабве. Ова растение стана популарно надвор од Африка по 1930 година, кога успешно почна да се одгледува …

Бакар – претставник на микроелементите

Бакар е претставникот на микроелементите, што би значело дека на човековото тело му се неопходни многу мали количини од овој минерал за да може истото да функционира нормално. Без разлика на количинат…

Сè што не сте знаеле за ловорот

Ловорот (лат. Laurus nobilis) потекнува од западна Азија, од каде што е проширен до Медитеранот. Во античките времиња се сметал за свето дрво на богот Аполон. Познатиот ловоров венец се доделувал на п…