Како да се борите со телесните мириси?

Телесните мириси најчесто се јавуваат како резултат на потење на кожата. Иако потта не мириса, бактериите кои живеат на површината на нашата кожа се потхрануват и ја разложуваат во ароматични масни ки…

Кујната како извор на зарази

Скриените патогени микроорганизми во домаќинството се нешто на коешто е потребно особено да се внимава. Најчестото место каде ги има овие штетници е кујната, па така, за да се избегнат успешно, треба …

Денес е Европски ден за рационална употреба на антибиотици

Европскиот ден за рационална употреба на антибиотици, за прв пат се одбележа на 18 ноември 2008 година и претставува Европска иницијатива за јавно здравје. Целта на овој ден е да се подигне свеста за …

Овие предмети ги допираме секојдневно

Одржување хигиена е една од најбитните работи за човекот. Но, секојдневно се сретнуваме со предмети кои не можеме да ги избегнеме, односно мораме да ги допреме. Овие се едни од најчестите и највалкани…

Избегнете го труењето со храна во лето

Летото е време на високи температури, но при високи температури многу побрзо се разможуваат и бактериите. Многумина сметаат дека со храна можеме да се отруеме само во ресторани, но истражувањата покаж…