Дизентерија

Дизентерија е инфекција која е предизвикана од грам – негативната бактерија Shigella која резултира со водлеста дијареја (пролив). Постојат 4 типа на Shigella, и сите предизвикуваат заболување н…

Третман на уринарни инфекции со увин чај

Кај народот познат како увин чај, или чај од лист од мечкино грозје (Arctostaphylos uva ursi), се употребува како лек за третман на уринарни инфекции. Иако не е познат механизмот на неговото делување,…

Брусница – помош при инфекции, температура и замор

Брусницата (Vaccinium vitis-idaea) е богата со органски киселини, бета каротен (витамин А), некои  Б витамини  (Б1, Б2, Б3), од минералите најмногу има калиум, многу фенолни компоненти наречени биофла…

Ешерихија коли

Ешерихија коли (Escherichia coli) е дел од нормалнта цревна флора. Цревните бактерии воглавно не предизвикуваат заболувања и допринесуваат за нормалната функција на цревата. Но можат да станат патоген…

Ботулизам

Ботулизам е болест што ја предизвикува бактерија позната како „Clostridium botulinum“, грам позитивна бактерија која се размножува во анаеробни услови. Бацилот и неговиот егзотоксин се уништуваат на т…