Пасифлора – лековита билка против стрес и несоница

Пасифлора (Passiflora Incarnata) претставува една од најпопуларните украсни билки, која има карактеристичен пурпурен цвет што наликува на круна со трњe. Во Јужна Америка ја нарекуваат Крстов цвет, зат…

Хибискус – билка која лечи многу болести

Хибискусот  има неколку синоними, како што се кинеска роза или африкански слез. Наводно постојат 130-150 видови, меѓу кои се Hibiscus syriacus, кој има ситен цвет и е најчесто жива ограда, Hibiscus ro…

Зелена магма – природен еликсир од млад јачмен

Под името “зелена магма” се крие патентиран природен додаток во исхраната чија основна состојка се листовите од млад јачмен. Јачменот се одгледува без било каква употреба на пестициди или …

Тегавец – популарен народен лек

Тегавецот (лат. Plantago) е уште една популарна билка, која во алтернативната медицина се смета како еден од најдобрите природни лекови. Поради нејзините лековити својства била ценета уште одамна, а с…

Шафран – првокласен афродизијак

Шафран (Crocus sativus, Iridaceae) е билка која претставува симбол на мудроста и богатството, како материјалното така и духовното. Има кратка сезона на цветање – само три дена во годината. Името потек…