Зелена магма – природен еликсир од млад јачмен

Под името “зелена магма” се крие патентиран природен додаток во исхраната чија основна состојка се листовите од млад јачмен. Јачменот се одгледува без било каква употреба на пестициди или …

Тегавец – популарен народен лек

Тегавецот (лат. Plantago) е уште една популарна билка, која во алтернативната медицина се смета како еден од најдобрите природни лекови. Поради нејзините лековити својства била ценета уште одамна, а с…

Шафран – првокласен афродизијак

Шафран (Crocus sativus, Iridaceae) е билка која претставува симбол на мудроста и богатството, како материјалното така и духовното. Има кратка сезона на цветање – само три дена во годината. Името потек…

Вероника – билка на лековитоста

Вероника (лат.Veronica officinalis) е повеќегодишна билка која најмногу се појавува на подрачјето на Азија, Северна Америка, но и европските земји. Оваа билка во минатото била најмногу ценета од Римја…

Алое вера – чудотворна билка

Алое вера или позната како Aloe Vera Barbadensis Miller, е билка која од порано е позната како еликсир на младоста. Потекнува од Северна Африка, но успева и во Средоземните земји, каде цвета во текот …