Гихт – болест на богатите луѓе

Гихт или подагра е позната болест уште од времето на древниот Египет, 2600 години п.н.е. Хипократ ја нарекувал „болест на  богатите луѓе„. Тој сметал дека оваа болест се појавила поради неумерениот на…

Здодевност – „болест“ на недостаток на интереси

Бидејќи здодевноста не е класична болест, за неа не постои лек, а човекот треба сам да пронајде мотивација во себе, за да ја победи. Таа стана предмет на истражување кај некои научници и филозофи, но …

Целер – лек за секоја болест

Целер (Apium graveolens) е зелена двогодишна билка од семејство Apiaceae. Се верува дека потекнува од Јужна Африка. Според некои записи се употребувал во медицината, и до 17 век не се користел како хр…

Дебелина – болест на модерниот човек

Дебелина е хронична болест која се карактеризира со прекумерно натрупување масти во организмот и зголемување на телесната тежина. Првобитно се сметало дека е само естетски проблем, но сега се знае дек…