Валеријана – народен лек против болки, нервоза и напнатост

Валеријана (Valeriana Officinalis) или маче трева, претставува повеќегодишно тревесто растение, кое вирее како самоник по ливади или планини. Нејзиното име потекнува од латинскиот збор valere што знач…

Што е остеопороза?

Остеопорозата е болест која се карактеризира со намалување на минералната густина на коските и нивно истенчување и може да предизвика појава на фрактури. 80% од заболените од остеопороза се жени, а на…

Моќно растение со многу намени: Ѓумбир

Ѓумбирот (Zingiber officinale) потекнува од Индија, и е тропско растение кое освен што се користи како зачин за сокови, алкохолни пијалоци, слатки, компоти, козметика, се користи и во медицински цели.…

Масажата како најстар метод на лечење

Дали сте знаеле дека во светот постојат преку 80 различни видови масажа? Масажата припаѓа истовремено во класична и алтернативна медицина, како една од најстарите методи на лечење. Потекнува од Кина и…

Зошто апостолките се најчест, но и најлош избор за Вашите нозе?

Истражување спроведено од Auburn University, вели дека кога се чекори со апостолки, прстите се стегаат и се згрчуваат, а петицата е крената во воздух со тоа доаѓа до истегнување на плантарна фасција,(…