Парати – мал рај во сенката на големиот Рио

Парати е историско место во подрачјето на управа на Рио де Женеро, едeн од најважните градови во Бразил. Населен во 1667., од страна на Португалците, градот стратешки растел во текот на 18. век, зарад…

Јабутикаба – чудо од природата

Јабутикаба (лат. Plinia Cauliflora) е едно од најчудните овошја во светот чија најголема распространетост е во Бразил. Тоа е посебен вид на грозје, кој расте на дрво, со плодови со големина до 4 см, к…