Убави и отровни – совети за третман на украсни растенија

Цвеќето е омилен украс на многу домови, но, меѓу домашните растенија постојат и оние со кои одредени видови на контакт можат да бидат опасни по здравјето, а во екстремни случаи, дури и да предизвикаат…

Бршлен – бесмртен, декоративен, лековит

Бршлен (Hedera helix) или хедера, е растение кое името го добива од грчкиот збор хедра-површина, земја. Расте до 30 метри височина, најмногу на дрвата, карпите, ѕидовите. Се карактеризира со зелени ли…

Бадниковата ноќ по коледарските огнови

Со мир во душата и љубов во срцето, се очекува Бадниковата ноќ по коледарските огнови. Традиционално, со собирањето околу коледарските огнови се најавува Бадник и големиот празник Рождество Христово –…