Спанаќ – митови и факти

Спанаќ (Spinacea oleracea) е едногодишно растение и спаѓа во групата на зелен листест зеленчук. По потекло од Иран, во средниот век го продавале свеж или варен, исечкан на помали парчиња или во облик …

Зошто да пиете млеко?

Млекото е еден од најубавите пијалоци од детството, за кој како и што претходно читавте, е богат со хранливи состојки кои делуваат поволно на организмот. Освен што се користи како дел од исхраната, ка…

Смил – тајната на вечната младост

Според Одисејата на Хомер, Одисеј ја запознал божествено убававата Наусикаја на нејзиниот остров, а тајната на нејзината убавина била во маслото од цветот кој никогаш не можел да овене. Иако се работи…