Што е Ебола?

Ебола вирусот за прв пат се појавува во 1976 година во Судан и Конго. Името го добива според случајот во село во близина на реката Ебола. За моменталната ситуација во западна Африка се вели дека ова е…

Морбили (Мали сипаници)

Малите сипаници (Морбили) припаѓаат на родот вируси paramyxoviridae, и се едни од најбрзите преносливи заразни болести. Морбилите спаѓаат во групата на осипни грозници и се јавуваат во сите делови на …

Инфективна мононуклеоза – болест на бакнежот

Инфективната мононуклеоза во 90% од случаите е предизвикана од Епстеин-Бар вирусот, а во останатите 10% е предизвикана од цитомегаловирусот. Антивирусна терапија не постои, а антибиотици се применуваа…

ХПВ

ХПВ (HPV – Human Papiloma virus) е најпознатиот вирус после ХИВ, пренослив по сексуален пат. Ги напаѓа кожата и слузокожата на различни делови од телото, и кај мажите и кај жените. ХПВ има околу…

Жолтица

На оваа тема пишува Прим. Д-р. Жарко Караџовски, специјалист епидемиолог во Институтот за Јавно здравје на Република Македонија. Вирусниот хепатит А или жолтица е акутно заразно заболување со ретки ко…