Што треба да знаеме за алергиите?

Алергиите претставуваат невообичаен одговор на нашиот имунолошки систем, кои настануваат поради различни фактори од околината (антигени или алергени). Симптомите на алергиската реакција можат да биде …

Селен за здраво срце

Името селен потекнува од грчкиот збор selene што значи месечина. Важноста на селенот за човековиот организам е воочена во 1979 година кога болеста Keshan (облик на кардиомиопатија која се јавува кај м…

Рицинусово масло – парадоксален лек

Рицин е еден од најсилните отрови на светот, но неговото масло воопшто не е токсично, всушност е лековито. Се добива од растението рицинус лат. Ricinus communis. Поради своите лековити својства народн…

Гоџи бобинки – традиционален кинески лек

Гоџи бобинките (лат. Lycium barbarum) се познати под многу имиња: волчја бобинка (кинески), кинески трн, брачна лоза, kuko (Јапонија), црвена мушмула, чај од војводата од Аргил, gou qi (мандарински) и…

Витамин Е – силен антиоксиданс

Витаминот Е (α-tocopherolum) претставува витамин растворлив во масти, кој се наоѓа во сите ткива во организмот, а најмногу во црниот дроб, мрсното ткиво и мускулите. Главно се применува кога има негов…