Компир – дар од природата

Компир (Solanum tuberosum), скромна намирница која припаѓа на фамилијата Solanaceae и има важна улога во развојот на човештвото. Се нарекува подземен резервоар на енергија, бидејќи изобилува со скроб …

Ајдучка трева – лек за многу болести

Ајдучка трева или столисник, претставува лековита билка,која расте како самоник покрај патишта и на ливади и пасишта. Цвета преку целото лето и тогаш се бере. Ботаничкото име Аchilea millefolium го до…

Свежо цедени сокови за извонредна кондиција

За да би биле во одлична кондиција потребна е комбинација од телесна сила, оптимално здравје и сосредоточеност на умот. Секој спортист ќе ви каже дека свежо цедените сокови му даваат сила, моќ и енерг…

Проширени вени – естетски и здравствен проблем

Проширените вени (варикозни вени) не претставуваат само естетски, туку и здравствен проблем, кој особено доаѓа до израз во летните месеци. Кога зборуваме за проширени вени, првенствено мислиме на вени…

Бакар – претставник на микроелементите

Бакар е претставникот на микроелементите, што би значело дека на човековото тело му се неопходни многу мали количини од овој минерал за да може истото да функционира нормално. Без разлика на количинат…