Стрептококна ангина – знаци, симптоми и терапија

Стрептококна ангина, т.е фарингитис е акутно воспаление на грлото предизвикано од бактеријата бета – хемолитички стрептокок од тип А. Само 30 – 40 %  од воспаленијата се предизвикани од ов…

Синузитис – симптоми и третман

Синусите се празнини во внатрешноста на коските на лицето и черепот на главата, исполнети со воздух. Се делат на 4 групи според коските каде што се сместени: челни, вилични, ситести и клинести. Синузи…

Како да се справите со зголемена температура?

Зголемена температура најчесто укажува на присуство на некакво воспаление во организмот и ве предупредува дека вашето тело во тој момент не поседува идеален здравствен и имунолошки баланс.  Нормалната…

Здрави пијалоци за постари лица

Постарите лица обично не можат да џвакаат и ретко јадат тврда храна. Затоа, добра замена се пијалоците полни со витамини и минерали. Сепак, изборот на пијалокот е индивидуален и зависи од многу фактор…

Бела рада – мал цвет, величествена лековитост

Бела рада (lat. Bellis Perennis L) веќе долго време е застапена во народната медицина за чистење на организмот, лекување на исцрпеност и крвни болести. Во нордиската митологија е посветена на Остара, …