Анемија – причини и лекување

Анемија е медицинска состојба при која бројот на еритроцитите (црвените крвни клетки) или хемоглобинот е помал од нормалниот. Предизвикана е или од смалено производството на еритроцити или хемоглобин,…

Стоп за мачнината при патување!

Болест на движење, морска болест или кинетоза е природна реакција на организмот на движењето. Симптомите на оваа болест вклучуваат вртоглавица, гадење, ладна пот, главоболка, повраќање и сл. Најчесто …

Вероника – билка на лековитоста

Вероника (лат.Veronica officinalis) е повеќегодишна билка која најмногу се појавува на подрачјето на Азија, Северна Америка, но и европските земји. Оваа билка во минатото била најмногу ценета од Римја…

Каснување од змија – третман и превенција

Змиите (лат. Serpens) живеат низ целиот свет, во многу различни средини, од планински области до слатководна и морска вода, но најголем број живеат во тропските предели. Во Европа единственото место к…

Крвен притисок – втор дел

Висок крвен притисок – Хипертензија  Болест на новото време, која најчесто настанува како резултат на несоодветна исхрана, стресни животни ситуации, зголемена телесна тежина, недоволна физичка активно…