Што треба да знаеме за бронхитисот?

Бронхитис претставува воспаление на бронхиите. Воспалението предизвикува отекување на слузницата на овие дишни цевки, нивно стеснување и промовирање на секрецијата на инфламаторна течност. Стеснување …

Златица – природен лек за уринарните патишта

Златица (лат. Solidago virgaurea) е повеќегодишна зелјеста билка позната уште од грчката митологија, за која се верувало дека е истерувач на лошите духови и се ставала во креветот на болните за да им …

Цинк – за јакнење на имунитетот

Цинкот претставува минерал кој ја има истата улога како и витаминот Ц во третман на настинка и грип. Тој претставува еден од најзначајните минерали во човековиот организам кој е важен во одржувањето н…

Тегавец – популарен народен лек

Тегавецот (лат. Plantago) е уште една популарна билка, која во алтернативната медицина се смета како еден од најдобрите природни лекови. Поради нејзините лековити својства била ценета уште одамна, а с…

Ананас

Ананасот (Ananas comosus) е тревесто растение со потекло од Централна Америка. Денес претставува широко распространета билка, која на почетокот успевала само во Јужна Америка, т.е. во Бразил и Парагва…