Бозел – едно од најстарите лековити растенија

Бозел (Sambucus) е едно од најстарите европски лековити растенија. Кај древните народи бил сметан за симбол на раѓањето и смртта, исто така се користел и за заштита од лошите сили. Старите Европејци и…

Апитерапија – тајната на варениот мед

Апитерапија (од apis-пчела) претставува употреба на производи од пчела – мед, прополис, полен, пчелин отров, матична млеч и восок, кои се секако, препознатливи во денешницава и кои се употребува…

Дехидратација

Дехидратација на организам е состојба која се јавува поради зголемена телесна температура, дијареа (пролив), треска или повраќање. Поради овие симптоми, телото губи голема количина на вода и електроли…

Грип

Инфлуенца (грип) е болест на дишните патишта предизвикана од вирусот на грип. Грипот се појавува задолжителтно во зимските месеци, како помала или поголема епидемија, па затоа се нарекува и сезонски г…