Лубеница – вкусна, хранлива и лековита

Гаси жед, отстранува умор, го подобрува расположението, дава енергија и елан за работа, а се препорачува и во исхраната кај луѓето кои страдаат од болести на срце, крвни садови, жолчка и црн дроб. Луб…

Кромид – најстарата градинарска култура

Кромидот (Allium cepa) претставува една од најстарите градинарски култури која од дамнина се употребува во исхраната. Има ароматичен мирис, јак и лут вкус. Потекнува од Азија и Блискиот Исток, а се од…

Гуарана против стареење

Гуараната (Paullinia cupana), претставува зимзелена билка која расте во областа околу Венецуела и северен Бразил. Оваа билка единствено успева во амазонските шуми, во кои владеат тропска температура и…

Коњско опавче – здравје во чаша

Коњско опавче (лат. Equisetum arvense) е  позната народна билка која многу потсетува на бор, од кој всушност и потекнува. Оваа билка е распространета насекаде, особено на кисела почва и достигнува нај…