Диета со краставици

Диетата со краставици е оскудна, еднонеделна диета базирана врз консумација на краставици во текот на исхраната. Досега сме се сретнале со овој зеленчук во велнес третманите, маските за лице или домаш…

Лековити својства на чичок

Чичок, чичек или чичка (лат. Arctium lappa) е двегодишно растение од родот Arctium, семејството Asteraceae. Расте близу огради, патишта, шуми, насипи, брегови на реки. Расте во Европа, од каде е донес…

Зошто треба да пиете вода со лимон?

Дехидратацијата може да предизвика замор и пад на имунитет, што може да доведе до појава на запек, висок крвен притисок и несоница. Исто така, водата го чисти организмот од токсините, ги стимулира буб…

Пченка – златното зрно од Америка

Пченката (лат. Zea mays) потекнува од Северна Америка и е стара повеќе од 4500 години. Ја одгледувале Индијанците, а во Европа ја пренесува Колумбо во 1493 година. Оваа житарица често се нарекува и зл…