Пелин – најпочитуван и најкористен лек

Вермут, бел пелин и осенац се чести имиња за пелин (Artemisia absinthium), едно од најпочитуваните и најдолго користените лековити растенија. Иако е симбол на горчина, името потекнува од грчкиот збор …

Дебелина – болест на модерниот човек

Дебелина е хронична болест која се карактеризира со прекумерно натрупување масти во организмот и зголемување на телесната тежина. Првобитно се сметало дека е само естетски проблем, но сега се знае дек…

Диета со ориз

Оваа диета првпат се појавува во 1937. година, а ја осмислил германскиот лекар Волтер Кепнер, дури ги проучувал пациентите со дијабетес и зголемен крвен притисок. Денес диетата се користи не само во с…

Стевија – здрава замена за шеќер

Стевија (Stevia rebaudiana) е растение кое е значајно заради количината на слатки гликозиди. Потекнува од Парагвај, а се одгледува во Јужна и Средна Америка, Израел, Тајланд, Јапонија, Кина и Австрали…