Еукалиптус – оној кој штити

Еукалиптус (лат. Eucalyptus globulus) е род на дрвенести растенија од семејството Myrtaceae. Зборот еукалиптус значи “оној кој штити“. Потекнува од Тасманија и Австралија. Најчесто вирее во густи шуми…

Келтски хороскоп – кое дрво ве претставува

Келтите и нивните друиди годината ја делеле на 13 периоди. За секој период е карактеристично одредено дрво, а неговите карактеристики и значењето би можеле да ги опишат карактеристиките на луѓето роде…

Новогодишна елка

Украсување на новогодишна елка е најпозната и најпопуларна традиција поврзана со Божиќ и Нова Година. Од каде потекнува оваа традиција на украсување со лампиони, разнобојни светилки, ѕвезди? Се смета …