Островот Олхон – шаманска оаза на Бајкалското Езеро

Олхон е најголемиот остров на централниот дел од Бајкалското езеро, а се одликува со интересни пејзажи, преполн е со контрасти, обликуван во текот на 20 милиони години, преку тектонски движења. Поседу…

Бајкалско Езеро – сибирското сино око

Бајкалското езеро се наоѓа во јужен Сибир, има облик на полумесечина и е најдлабоко езеро во светот, а најголемо во Европа. Бајкалското езеро претставува одличен сведок за историјата на Земјата, има д…

Халштат – алпска сказна

Халштат е село во Австрија, во релативна близина на градот Салзбург, родното место на Моцарт. Историски е познато заради најстариот рудник на сол, според кој еден цел период во железната ера, добил им…