Диета со печурки – М-план

Диета со печурки, т.н. М-план диета е хит меѓу холивудските ѕвезди, а е дело на нутриционистот Џ.Џексон. Оваа диета е многу лесна и едноставна. Единствениот елемент за кој мора да се придржува е барем…

Урми за силно и здраво тело

Урми (Phoenix dactylifera) претставуваат слатко овошје кое во изгледот се слични на маслинките (имаат плод и семка). Растат собрани во гроздови, на палми, лесно се берат, чуваат и транспортираат и се …

Анемија – причини и лекување

Анемија е медицинска состојба при која бројот на еритроцитите (црвените крвни клетки) или хемоглобинот е помал од нормалниот. Предизвикана е или од смалено производството на еритроцити или хемоглобин,…

Железо против анемија

Железото е едно од најстарите лековити средства. Се спомнува во Еберосувите папируси, како и во списите на Плиниј, Целз, Диоскурид и Гален. Сиденхам во 1681 користел железна пилевина помешана со вино …

Кисела зелка – подарок од Словените

Киселата зелка отсекогаш била ценета, особено како лек. Начинот на подготовка потекнува од Словените, а се користи и денес. Морепловецот Џејмс Кук својата посада ја хранел со кисела зелка за превенциј…