Рукола – ароматичен вкус и природен антибиотик

Рукола или Eruca sativa е медитеранско растение кое потекнува од централна и јужна Европа, но раширена е и во северна Африка, Америка и Мала Азија. Се работи за квалитетен и лековит зеленчук, богат со…

Спирулина

Arthrospira platensis, или позната како Спирулина, претставува не-токсичен вид на модрозелена алга со широк спектар на делување. Позната е во светот по нејзината хранлива вредност. Таа е богата со вит…

Кокосова вода – роса од небото

За почеток, треба да се направи разлика помеѓу кокосова вода и кокосово млеко. Кокосовото млеко се добива со обработка на внатрешноста на кокосот и додавање на чиста вода, додека кокосова вода се доби…

Сè што не сте знаеле за ловорот

Ловорот (лат. Laurus nobilis) потекнува од западна Азија, од каде што е проширен до Медитеранот. Во античките времиња се сметал за свето дрво на богот Аполон. Познатиот ловоров венец се доделувал на п…

Гравот е пријател на здравјето

Грав е едногодишно растение од фамилијата Fabacea. Ова е најпозната мешунка донесена од Америка во Европа во 16-от век, заедно со компирот и пченката. Јужноамериканските Индијанци го саделе уште пред …