Леблебија против анемија

Леблебија, наут или солен грав (Cicer arietinum) се имиња за едно исто растение, мешунка богата со белковини. Семето на оваа мешунка е слично на зрно соја или сушено зрно грашок, има светлокафеава бој…

Кељ – најдобар пријател на здравјето

Кељ (лат. Brassica oleracea), зеленчук што навидум наликува на зелка, е позната и здрава храна. Им бил познат на Грците и Римјаните, уште во 4 век пне. Најмногу се одгледува во Азија и на Медитеранот,…

Кумин

Куминот (Cuminum cyminum) е билка со силен мирис, со потекло од Египет, која се одгледувала претежно на Медитеранот, но и во арапските земји, во Индија, Турција и Кина. Најголемата грешка што воопшто …