Босилек – кралската билка

Босилек (Ocimum basilicum) е типична медитеранска зачинска билка позната по својот вкус и убавината на листовите кои можат да бидат мали или големи, светло или темно зелени, црвени или темно виолетови…

Брокула – превентива против карцином

Брокулата е позната веќе 2000 години, а во 16. век се одгледувала во Франција и Шпанија. Спаѓа во фамилијата на зелки, заедно со кељ и карфиол. Нејзината енергетска вредност изнесува 34 кцал на 100 гр…

Ким – зачин кој го освоил светот

Ким (Carum carvi) е зачин кој што одамна го освоил светот, како додаток во исхраната, но и како лековито средство за разновидни здравствени проблеми, особено кај дигестивните заболувања. Претставува е…

Мајоран – ароматичен лек

Мајоран (Majorana hortensis Moench. – Origanum majorana) е растение кое припаѓа на семејството Labiatea. Медицинско име му е Herba majoranae. Во стариот Египет бил посветен на богот Озирис, а се…

Хмељ – традиционална медицина и пиво

Хмељот се користи со векови за производство на пиво, но и како лек во традиционалната медицина. Најмногу е распространет во централна Европа и западна Азија. Латинско име му е Humulus lupulus, има гор…