Гихт – болест на богатите луѓе

Гихт или подагра е позната болест уште од времето на древниот Египет, 2600 години п.н.е. Хипократ ја нарекувал „болест на  богатите луѓе„. Тој сметал дека оваа болест се појавила поради неумерениот на…

Псоријаза

Псоријаза е хронична, генетски детерминирана кожна болест која се карактеризира со црвенило и задебелувања на кожата покриени со сребрено-бели, меки и суви лушпи. Ваквите промени најчесто се јавуваат …

Хијалуронска киселина

Хијалуронската киселина е супстанца која се наоѓа во врзивното ткиво на нашата кожа, и истата ја прави кожата цврста и еластична. Хијалуронот ги има истите ефекти како и колагенот, меѓутоа дејството н…

Хидротерапија – природно лекување и опуштање на телото

Кoга станува збор за лекување на телото на природни начини, хидротерапијата се смета за еден од најдобрите. Позната е како добар начин на опуштање на мускулите и срцето, а се смета и за одлична гимнас…

Синап

Првиот напишан запис за синапот потекнува од пред 5000 години, а се спомнува во Новиот завет во кој царството небесно се споредува со семките од синапот. Исто така, овој зачин го користеле и Грците и …