Нема болест која не се лекува со нане

Според грчкиот мит Мента била нимфа која била прогонета од богот на подземјето Хад. Ја спасила кралицата Персефона претварајќи ја во нане. Се смета дека нането потекнува од Далечниот исток. Го има ско…

Саунатa е добра за здравјето

Често се прашувате дали сауната е добра за здравјето? Пред се’ многу е важно колку години имате и дали имате здравствени проблеми. Поврзаност меѓу сауната и здравјето постои. Одењето во сауна е …

Зеолит – природен лековит минерал

Зеолит е природен минерал, формиран со мешање на лава со алкални подземни води. Неговите кристали содржат микроелементи како натриум, калциум, калиум и магнезиум. Како помошно средство за лекување се …

Медот е универзален лек

Пчелите ја разлагаат сахарозата од нектарот, до глукоза и фруктоза и ја конвертираат во инвертен шеќер, основна структура и компонента на медот. Бојата, мирисот и вкусот зависат од растението од кое с…

Ехинацеата е природен антибиотик

Ехинацеата, како лек, не претставува еден вид, туку збир на неколку видови. На пазарот се наоѓаат производи кои се добиени од три различни видови на ехинацеа: Echinacea angustifolia, Echinacea purpure…