Боранија – мешунка богата со витамин К

Боранија (Phaseolus vulgaris) претставува често потценет, но сепак многу здрав и хранлив зеленчук, кој во облик на сочни мешунки во полузрела состојба се користи во исхраната. Потекнува од Мексико од …

Машко здравје: Самопреглед на тестиси

Како што секоја жена треба да прави самопреглед на градите барем еднаш месечно, истото важи и за машката популација. За навремено откривање на ракот на тестиси и негово лекување, како и други болести …

Карфиол против мозочен удар

Карфиол (Brassica oleracea var. botrytis) претставува зеленчук кој припаѓа на фамилијата зелки (брокула, зелка, кељ) со голема хранлива, а ниска калориска вредност. Во пределот на Медитеранот, особено…

Карцином на грло на матка

Карциномот на грлото на матката претставува малигна неоплазма на долниот тесен дел од матката или на цервикалната површина и е еден од најчестите малигни тумори кај жените. Според СЗО овој вид на карц…