Босилек – кралската билка

Босилек (Ocimum basilicum) е типична медитеранска зачинска билка позната по својот вкус и убавината на листовите кои можат да бидат мали или големи, светло или темно зелени, црвени или темно виолетови…

Ним – свето индиско дрво

Ним (лат. Azadirachta indica) е едно од најпознатите индиски растенија, кое се користи за лекување преку 5000 години. Поради своите лековити својства ним дрвото е познато во целиот свет, а во Индија с…

Рен – чистач на организмот

Исхрана богата со рен е особено корисна за дијабетичари, но и за оние кои постојано ги мачи чувството на замор или имаат забавен метаболизам. Ренот претставува повеќегодишна зелјеста билка (Cochlearia…

Жалфија – една од најлековитите билки на светот

Жалфијата е една од најлековитите билки кои постојат на нашата планета. Нејзиното латинско име е Salvia officinalis, што потекнува од зборот salvare што значи спасува или лекува.  Постојат неколку вид…

Хибискус – билка која лечи многу болести

Хибискусот  има неколку синоними, како што се кинеска роза или африкански слез. Наводно постојат 130-150 видови, меѓу кои се Hibiscus syriacus, кој има ситен цвет и е најчесто жива ограда, Hibiscus ro…