Личи – растението на кинеските императори

Личи (лат. Litchi chinensis) или азиска цреша, потекнува од југозападна Азија, од јужниот дел на Кина, Индонезија и Филипини. Ова е многу популарно овошје во Кина, каде што се одгледува веќе 4000 годи…

Шангај – Париз на Истокот

Шангај, еден од најбогатите и најинтересните кинески градови, сместен е на реката Јангце (или Јангцекјанг), привлекува се’ повеќе и повеќе светско внимание, а служи како битен економски, техноло…

Риболов – рекреација и активен одмор

Риболов или рибарење е термин кој се користи за ловење риби, школки, ракови, октоподи и сл., во морињата, езерата и реките. Риболовот може да биде спортски (како хоби) и комерцијален. Тоа е една стара…

Акупунктура – ефективек лек или плацебо ефект?

Акупунктура е древна кинеска метода на лекување со помош на игли кои се бодат на одредени точки на кожата. Самиот збор потекнува од латински acus = игла, pungere = набодува. Методата е именуванa од ст…

Оризот е дар од боговите

За оризот се знае повеќе од 5000 години. Потекнува од Индија и Кина, од каде е пренесен во Сирија и источна Африка. Во Европа почнал да се одгледува во 8 век. Во митологијата на Далечниот Исток, оризо…