Целер – лек за секоја болест

Целер (Apium graveolens) е зелена двогодишна билка од семејство Apiaceae. Се верува дека потекнува од Јужна Африка. Според некои записи се употребувал во медицината, и до 17 век не се користел како хр…

Лековити својства на чичок

Чичок, чичек или чичка (лат. Arctium lappa) е двегодишно растение од родот Arctium, семејството Asteraceae. Расте близу огради, патишта, шуми, насипи, брегови на реки. Расте во Европа, од каде е донес…

Глуварче – сестран чувар на здравјето

Глуварче, латински Taraxacum officinale, потекнува од Европа и северна Азија. Ова популарно растение содржи витамини, А, Б2, Ц, Д и Г, минерали, калиум, натриум, фосфор и железо. Одличен е диуретик и …